Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Je enkel verstuikt of verzwikt? Tips voor een snelle revalidatie!
Sporten is een geweldige manier om actief en fit te blijven, maar een blessure is snel gebeurd. Eén van de meest voorkomende letsels tijdens het sporten is een verstuikte enkel. Deze blessure kan iedereen overkomen, ongeacht de sport die je beoefent. Een verstuikte enkel kan erg pijnlijk zijn en kan je beperken in je dagelijkse activiteiten en tijdens het sporten. Zorgpunt geeft je informatie over hoe je een enkelverzwikking herkent en hoe je het kunt voorkomen en behandelen, zodat je weer snel kan sporten!
29 maart, 2023 door
Zorgpunt, Zorgpunt, Jelle Silversmet

Hoe herken je een enkelverzwikking of -verstuiking? 


Het is belangrijk om een enkelverzwikking- of verstuiking snel te herkennen en de juiste stappen te nemen om verdere schade te voorkomen. De symptomen van een enkelverstuiking kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de blessure, maar over het algemeen zijn de volgende symptomen het meest voorkomend: 


  • Pijn: er is vaak sprake van pijn, meestal aan de buitenkant van de enkel. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig.

  • Zwelling: er kan zwelling optreden rond de enkel, vooral rond de buitenkant.

  • Blauwe plekken: dit kan het gevolg zijn van een bloeduitstorting rond de enkel.

  • Stijfheid: het gewricht kan stijf aanvoelen en moeilijk te bewegen zijn.

  • Beperkte mobiliteit: het kan moeilijk zijn om op de enkel te staan of te lopen. De enkel kan ook instabiel aanvoelen en makkelijk verzwikken. 


Door deze symptomen te herkennen en snel actie te ondernemen, kan je de blessure op de juiste manier behandelen en complicaties voorkomen. Als je vermoed dat je een ernstiger letsel opliep dan een eenvoudige verstuiking of de pijn en zwelling na vier dagen niet verminderd zijn, neem je best contact op met jouw huisarts. 



Revalideren in drie eenvoudige stappen

 

Stap 1: rust en koeling 


Het is belangrijk om direct de RICE-regel correct toe te passen om pijn en zwelling te bestrijden en de enkel terug stabiel te krijgen:


  • Rust: stop direct met sporten en geef je enkel enkele dagen rust.

  • Ijs: zorg voor koeling van het gewricht. Dit kan je doen met een icepack of een hilotherm koeltoestel.

  • Compressie: breng een drukverband of tape aan om de zwelling te verminderen en meer steun te bieden.

  • Elevatie: hou je enkel de eerste dagen hoog door er een kussen onder te leggen. Dit zorgt voor minder pijn en zwelling. 


Als de pijn zo sterk is dat je niet meer op je voet kan staan, neem je best contact op met jouw huisarts. Ook als de pijn en zwelling na vier dagen niet vermindert, is het aangeraden om jouw huisarts te contacteren. 



Stap 2: bewegen met ondersteuning


Beweeg je voet zo veel mogelijk, ook als lopen niet lukt om stijfheid van de enkel de voorkomen. Terwijl je zit of ligt, kan je jouw voet voorzichtig van links naar rechts bewegen. Je kan ook een CPM-toestel huren voor een sneller en beter herstel. 


Nadat de ergste pijn verdwenen is, kan je voorzichtig beginnen bewegen en je enkel opnieuw belasten. Aangezien je ligamenten nog zwak en instabiel zijn, raden we aan om de belasting onder controle te houden met een brace. Je kan ook tape aanbrengen, maar dit verliest zijn doeltreffendheid al na gemiddeld 15 minuten. Contacteer jouw Zorgpunt Apotheek voor advies in de aankoop van een geschikte brace. 


Ook fietsen is goed om je enkel soepel te houden. Je kan bij Zorgpunt een hometrainer huren, waardoor je thuis je revalidatie rustig en gecontroleerd kan opbouwen. 



Stap 3: Begin rustig met sporten


Wanneer je terug mag beginnen sporten, hangt af van de ernst van jouw verzwikking. Het is belangrijk om de belasting geleidelijk op te starten en steeds te luisteren naar jouw lichaam. Het gebruik van een brace kan helpen om voldoende stabiliteit te geven. Het kan maanden duren tot de stabiliteit van jouw enkel terug volledig hersteld is.



Hoe kan je een enkelblessure voorkomen?


  • Draag de juiste schoenen: het dragen van schoenen met goede ondersteuning en grip kan helpen om het risico op enkelblessures te verminderen.
         Kies schoenen die speciaal zijn ontworpen voor de sport die je beoefent.

  • Versterk de spieren rondom de enkel: door de spieren rondom te versterken, kan je de stabiliteit en de flexibiliteit van de enkel verbeteren.
         Oefeningen zoals enkelversterkende oefeningen, balansoefeningen en stretching kunnen helpen.

  • Zorg voor een goede opwarming: Een goede opwarming voorafgaand aan het sporten kan helpen om de bloedstroom te stimuleren en de spieren op te warmen, 
         wat het risico op blessures kan verminderen. Je kan bij Zorgpunt een hometrainer huren of kopen om thuis warm te fietsen voor je gaat sporten. 

  • Let op je omgeving: Zorg ervoor dat het terrein waarop je sport vlak en gelijkmatig is. Vermijd oneffenheden en obstakels, zoals losse stenen, takken en kuilen.

  • Draag een sportbrace: een sportbrace geeft ondersteuning aan jouw gewricht, waardoor je het risico op verzwikking sterk vermindert.
         Vraag advies aan jouw Zorgpunt Apotheek in de aankoop van een sportbrace.  


Een enkelverstuiking of -verzwikking kan pijnlijk en beperkend zijn, maar met de juiste behandeling en zorg kan je snel herstellen en je dagelijkse activiteiten of sport terug uitoefenen. Houd er rekening mee dat sommige verzwikkingen of verstuikingen ernstiger kunnen zijn en mogelijk een langere herstelperiode vereisen. Het is belangrijk om tijdens het herstelproces goed naar je lichaam te luisteren en de aanbevolen behandelingen te volgen om volledig te herstellen en de kans op terugkerende blessures te verminderen.