Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Mantelzorger

Alles wat je moet weten als je mantelzorger wordt. 


Mantelzorger worden is vaak een ongeplande taak die je uit liefde doet. Het is dan ook even zoeken naar een evenwicht dat je toelaat om jouw tijd goed te verdelen tussen het verzorgen van je naaste, je werk en je vrije tijd. Een zorgbehoevende in je eigen huis verzorgen, kan soms noodzakelijk en tegelijk erg ingrijpend zijn.

Lees hier hoe Zorgpunt je kan ondersteunen als mantelzorger. 

Inhoud

Karolien is mantelzorger voor haar man.


Karolien is 56 en werd 4 maanden geleden plots mantelzorger nadat bij haar man Peter een progressieve spierziekte werd vastgesteld. Hoewel ze wist dat de zorg voor haar man zowel fysiek als mentaal een zware opgave zou zijn, koos Karolien ervoor om alles zoveel mogelijk zelf te doen. Ze vertelt ons hoe ze hier mee omging.

 

“Mijn man heeft al een tijdje een tremor in zijn voet. Toen de tremor verergerde, hebben we in het ziekenhuis een onderzoek laten doen. Hij bleek ALS te hebben, een spierziekte die niet te genezen is.”

 

“Ik ben voor persoonlijk advies naar de Zorgpunt apotheek bij ons in Sleidinge gegaan. Samen met de apotheker heb ik beslist om een rolstoel voor Peter te kopen. Zo kunnen we ook naar buiten op dagen dat hij zijn tremor niet onder controle krijgt. Voor Peter zijn veiligheid hebben we ook een traplift laten installeren en een douchestoel gekocht. Hierdoor hoeft hij niet steeds afhankelijk van mij te zijn. Hij draagt nu ook een noodoproephorloge, zodat hij eenvoudig alarm kan slaan als er iets aan de hand is.

Over het algemeen merk ik een groot verschil in het dagelijks leven. De "taak" van mantelzorgen weegt minder zwaar door en we genieten veel meer van de tijd die we met elkaar hebben. Daar ben ik Zorgpunt heel dankbaar voor.” 

Odoo • Tekst en afbeelding

Aanbevolen producten voor mantelzorgers.Noodoproephorloge


Eenvoudig alarm slaan naar familie en zorgcentrale. Geolocatie, IP68 waterdicht.


€ 300,00Elektrische liftzetel


Optimaal comfort in je eigen vertrouwde omgeving met relaxstoel met liftfunctie 


€ 2,50 / dagTraplift op maat


Veilig en comfortabel de trap op en af. Discrete traplift. Snelle installatie, volledig op maat.


Gratis offerteOpvouwbare rolstoel


Lichtgewicht, eenvoudig te vervoeren rolstoel met been- en voetsteunen.


€ 310,00

Ontdek alle tips voor mantelzorgers.

   Veelgestelde vragen over mantelzorg.

   Als mantelzorger zorg je regelmatig voor een naaste die zorg nodig heeft vanwege een ziekte, handicap of psychische kwetsbaarheid. Die zorg geef je omdat je een affectieve band hebt met diegene en niet omdat dit je beroep is. 

   Mantelzorg is iets dat je overkomt en waar je inrolt. Door een naaste te verzorgen wordt je een mantelzorger. Als mantelzorger word je erkend door de overheid en kan je beroep doen op een loopbaanonderbreking of een tegemoetkoming.

   Mantelzorger worden is niet hetzelfde als vrijwilligerswerk doen. Als vrijwilliger kies je bewust om lid te worden bij een bepaalde organisatie en en zo anderen te helpen. 

   Als mantelzorger zorg je voor iemand waar je een affectieve band mee hebt en die extra zorg nodig heeft. 


   Deze band kan relationeel (partner), familiaal (ouder, schoonouder, broer, zus, kind) of vriendschappelijk (vriend, buur) zijn. In tegenstelling tot wat velen denken, omvat mantelzorg dus niet enkel zorg voor familieleden. 

    

   Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand extra zorg nodig heeft. Zo kan iemand extra zorg nodig hebben vanwege een ziekte, een handicap, ouderdom of psychische kwetsbaarheid.

   Zorg dragen voor iemand kan veel voldoening geven, maar kan ook veel energie kosten. De mentale en fysieke druk die bij mantelzorg komt kijken is niet te onderschatten. Naast het verzorgen van jouw naaste, heb je vaak ook een job, huishouden of andere verantwoordelijkheden. Het is daarom niet altijd gemakkelijk om een balans te vinden.

   Als mantelzorger kan je ondersteund worden door verschillende organisaties. Je kan bijvoorbeeld hulp vragen bij de overheid voor een tegemoetkoming of loopbaanonderbreking. Daarnaast bestaan er verschillende organisaties die mantelzorgers helpen met materiële ondersteuning, professionele zorgverstrekkers en andere hulpverleners. 

   Zorgpunt helpt mantelzorgers door kwalitatief thuiszorgmateriaal aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat de zorgbehoevende zo lang mogelijk van een comfortabele en veilige zorg kan genieten. Op die manier ontzorgt ons thuiszorgmateriaal niet alleen de patiënt, maar ook de mantelzorger zelf.

   Wat heb je nodig om mantelzorger te kunnen zijn?

   Wat je nodig hebt als mantelzorger is sterk afhankelijk van de zorg die jouw naaste nodig heeft. Het spreekt voor zich dat de zorg voor een oudere met dementie verschilt van de zorg voor een kind met een fysieke beperking. Afhankelijk van jouw situatie is het noodzakelijk om enkele woningaanpassingen te doen, of om specifiek thuiszorgmateriaal aan te schaffen. Veel mantelzorgers kiezen ervoor om een mobiele zorgwoning te huren. Zo kan de zorgbehoevende dichtbij (in de tuin) de nodige zorg krijgen en toch zelfstandig wonen. Neem een kijkje op onze webshop om ons assortiment te ontdekken. 

   Als je graag persoonlijk advies krijgt over wat je nodig hebt, adviseren we je om contact op te nemen met Zorgpunt. Dat kan hier, of door langs te gaan bij een Zorgpunt Apotheek bij jou in de buurt
   Je kan op drie manieren aan thuiszorgmateriaal van Zorgpunt geraken.

   1. Je kan naar je Zorgpunt apotheker in de buurt gaan. Vind hier een Zorgpunt Apotheek in jouw buurt.

   2. Je kan Zorgpunt telefonisch contacteren op het nummer 0471 21 15 17.

   3. Je kan het materiaal rechtstreeks huren of aankopen via de webshop.

   Zorgpunt levert indien gewenst de volgende dag, zelfs in het weekend. Bij de levering wordt het materiaal geïnstalleerd door een specialist. Je krijgt na installatie steeds uitleg over hoe het materiaal te gebruiken.

   Elke zelfstandige oudere heeft unieke diensten en materialen nodig. Dat betekent dat het zoeken naar het juiste thuiszorgmateriaal maatwerk is.


   Zorgpunt apotheken zijn geen klassieke thuiszorgwinkels, maar advies- en verkooppunten. De Zorgpunt Apothekers zijn gespecialiseerd in thuiszorgmateriaal, bieden een luisterend oor en helpen elke zorgbehoevende graag verder met persoonlijk advies.


   Het voornaamste doel van Zorgpunt is om zorgbehoevende te voorzien van kwaliteitsvol thuizorgmateriaal. Zo kunnen zowel patiënten, als ouderen veilig en comfortabel thuis de zorg krijgen die zij nodig hebben. Lees hier meer over Zorgpunt.

   Persoonlijk advies nodig?

   We helpen je graag verder!

   Al jouw vragen rond thuiszorg beantwoord


   Schrijf je in voor onze nieuwsbrief