Waarom valpreventie?
Valpreventie is een belangrijk thema, vooral bij ouderen. In België zijn valpartijen de meest voorkomende oorzaak van letsels bij ouderen en de belangrijkste reden voor opname in het ziekenhuis. Jaarlijks worden meer dan 30.000 ouderen opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een valpartij en dit heeft vaak ernstige gevolgen voor hun gezondheid en kwaliteit van leven.
Een valpartij kan leiden tot botbreuken, heupfracturen, hersenletsels en zelfs sterfte. Ouderen die een valpartij hebben gehad, hebben ook vaak last van psychische problemen zoals angst en depressie, wat kan leiden tot een verminderde mobiliteit en zelfredzaamheid.
Daarnaast neemt de behoefte om langer thuis te wonen toe. Veel ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar de veiligheid van de woning is daarbij cruciaal. Het is belangrijk om de woning aan te passen aan de veranderende behoefte van ouderen, zeker als het gaat om valpreventie.
Maak van jouw woning een veilige omgeving
Door het aanpassen van jouw woning kan je de veiligheid en comfort in huis vergroten. Het is belangrijk om tijdig een veilige omgeving te maken van jouw woning, om het risico op een val te vermijden als je ouder wordt en meer risico loopt om te vallen.
1. Verwijder obstakels
Een van de belangrijkste dingen dat je kan doen om vallen te voorkomen, is het verwijderen van obstakels. Van losliggende tapijten tot speelgoed en kabels die over de vloer liggen, zorg ervoor dat er niks op de vloer ligt waarover je kan struikelen en dat je er voldoende wandelruimte is.
Ook drempels in huis kunnen gevaarlijk zijn als je erover struikelt of als je er met een rollator of rolstoel overheen moet. Met een drempelhulp kan je de drempels gemakkelijk overbruggen en voorkom je valpartijen. Drempelhulpen zijn er in verschillende vormen en maten.
2. Zorg voor een goede verlichting
Een andere belangrijke factor in het voorkomen van vallen, is het verbeteren van de verlichting in huis. Zorg ervoor dat er voldoende licht is in elke kamer. In de slaapkamer gebruik je best een verlichting met een laag wattage, zodat je niet verblind wordt als je midden in de nacht naar het toilet moet.
3. Zorg voor een veilige trap
Een van de belangrijkste plekken in huis waar ouderen kunnen vallen, is de trap. Als je thuis trappen hebt, zorg ervoor dat er trapleuningen zijn aan beide zijden van de trap. Deze leuningen kunnen helpen om je evenwicht te bewaren en vallen te voorkomen. Je kan ook kiezen om een traplift te installeren. Het gebruik van een traplift vermindert het risico op valpartijen en geeft ouderen meer vrijheid en onafhankelijkheid om zich binnen hun woning te verplaatsen.
Het installeren van een traplift is een relatief eenvoudige en betaalbare aanpassing aan de woning die het leven drastisch kan verbeteren. Het helpt om langer thuis te blijven wonen en zelfstandigheid te behouden.
4. Gebruik de juiste hulpmiddelen
Als je merkt dat je moeite hebt met lopen of het evenwicht bewaren, gebruik dan hulpmiddelen zoals een rollator, wandelstok of looprek. Deze hulpmiddelen kunnen helpen om stabiliteit te geven en je helpen om veilig door het huis te bewegen. Via het VSB (Vlaamse Sociale Bescherming) kan je een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor het verkrijgen van een looprek of rollator.
Ook de badkamer is één van de meest risicovolle plekken in huis als het gaat om valpartijen. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om de badkamer veiliger te maken en het risico op valpartijen te verminderen. Een handgreep voor het bad is een eenvoudig hulpmiddel dat kan helpen om veilig in en uit het bad te stappen. Het kan ook worden gebruikt als extra steun tijdens het douchen, waardoor het risico op uitglijden en vallen aanzienlijk wordt verminderd. Ook een badplank is een handig hulpmiddel dat een stabiele en veilige ondersteuning biedt en kan worden gebruikt om zeep en andere benodigdheden binnen handbereik te houden.
Een toilet- of douchestoel is een ander hulpmiddel dat kan helpen bij valpreventie in de badkamer of toilet. Het biedt een stabiele en comfortabele zitplaats in de douche en kan gebruikt worden om veilig naar het toilet te gaan.
5. Veilig in huis met een alarm systeem
Als je risico loopt om te vallen en alleen woont, kan het gebruik van een persoonlijk alarm een goede optie zijn. Een alarmsysteem geeft een noodsignaal wanneer je bent gevallen en niet in staat bent om op te staan. Deze alarmsystemen kan je kopen of huren.
Week van de valpreventie 2023
Valpreventie is een belangrijk maatschappelijk thema en er worden veel initiatieven opgezet om valincidenten te voorkomen. Een van de grootste jaarlijkse initiatieven is de Week van de Valpreventie, georganiseerd door valpreventie.be. Tijdens deze week richten we ons op de bewustwording en voorlichting op het voorkomen van vallen.
De focus van de Week van de Valpreventie ligt dit jaar op het belang van bewegen, waaronder het regelmatig wandelen. Door te bewegen kunnen ouderen hun balans, kracht en flexibiliteit verbeteren, wat kan helpen bij het voorkomen van valincidenten. Wandelen is een laagdrempelige vorm van beweging die voor bijna iedereen geschikt is en kan worden gedaan in je eigen omgeving.