Inhoud:
1. Heb ik recht op een terugbetaling of tegemoetkoming?
2. Welke mobiliteitshulpmiddelen kan ik kiezen?
3. Hoeveel moet ik zelf nog betalen?
4. Hoe snel ontvang ik mijn rollator, rolstoel of scooter?
5. Om de hoeveel tijd heb ik opnieuw recht op een tussenkomst?
6. Ik ben niet gedomicilieerd in Vlaanderen, heb ik hier dan ook recht op?
1. Heb ik recht op een terugbetaling of tegemoetkoming?
Om een tegemoetkoming te krijgen voor een mobiliteitshulpmiddel heb je een medisch voorschrift MOHM nodig. Dit formulier kan je zelf afdrukken of afhalen in jouw lokale Zorgpunt Apotheek. Dit voorschrift neem je vervolgens mee naar jouw huisarts. Jouw huisarts zal dit document invullen volgens je huidige medische situatie en mobiliteit.
Dit voorschrift zal bepalen of je recht hebt op een tussenkomst voor een mobiliteitshulpmiddel. Je neemt dit voorschrift terug mee naar je Zorgpunt Apotheek, waar we je verder helpen met de keuze van de geschikte rollator, rolstoel, scooter of ander mobiliteitshulpmiddel.
2. Welke mobiliteitshulpmiddelen kan ik kiezen?
Op jouw voorschrift staat aangeduid op welk type mobiliteitshulpmiddel je recht hebt. Je neemt het voorschrift mee naar jouw Zorgpunt Apotheek, waar de apotheker samen met jou de mogelijkheden zal bekijken. In de apotheek staan steeds rollators klaar, die je meteen kan testen.
Indien nodig, zal een gespecialiseerd verstrekker tot bij jou thuis komen om jouw mobiliteitshulpmiddel op maat op te meten en eventuele aanpassingen voorzien.
Hierbij enkele mogelijkheden:
- Looprek
- Rollator
- (elektrische) Rolstoel
- Scooter
- Driewielfiets
- Anti-decubitus zitkussen
3. Moet ik zelf nog iets betalen?
Voor elk type mobiliteitshulpmiddel is bepaald hoeveel de Vlaamse sociale bescherming zal 'terugbetalen' van de aankoopprijs. Voor elk type mobiliteitshulpmiddel is er steeds een basis uitvoering beschikbaar die volledig gedekt zal worden door middel van de tussenkomst. Wanneer je kiest voor een duurdere uitvoering, zal je zelf een supplement moeten betalen. Dit supplement is het verschil tussen de aankoopprijs van het hulpmiddel, inclusief eventuele aanpassingen en de tussenkomst die door de Vlaamse sociale bescherming voorzien is.
In jouw Zorgpunt apotheek houden we rekening met jouw wensen en budget. We bekijken samen welke rollator, rolstoel of scooter het beste bij je past en welk supplement je zelf nog moet betalen.
4. Hoe snel ontvang ik mijn rollator, rolstoel of scooter?
In onze Zorgpunt Apotheken staan er steeds rollators klaar die je direct kan meenemen naar huis. De apotheek zorgt voor een vlotte afhandeling van het dossier en stuurt deze op naar de Zorgkas. Indien je toch een ander type rollator wil, wordt deze zo snel mogelijk opgestuurd zodat je snel van je nieuwe rollator kan genieten.
Voor andere mobiliteitshulpmiddelen is er een wachttijd van ongeveer 1 tot 3 maand. Om deze wachttijd te overbruggen, kunnen we je bij Zorgpunt helpen met een tijdelijk huurmodel.
5. Om de hoeveel tijd heb ik opnieuw recht op een tussenkomst?
Na een aantal jaar kan je een nieuw mobiliteitshulpmiddel aanvragen. Deze hernieuwingstermijn is afhankelijk van het type mobiliteitshulpmiddel dat je hebt en je leeftijd. De hernieuwingstermijn start vanaf de dag je het hulpmiddel in je bezit hebt. Om een nieuwe aanvraag te doen voor je rollator, rolstoel of scooter zal je dus opnieuw het medisch voorschrift MOHM laten invullen door jouw huisarts
Lijst met hernieuwingstermijnen
Heb je het moeilijker gekregen om je te verplaatsen of is je gezondheidstoestand veranderd? Dan kan je ook vragen om je hulpmiddel sneller te vervangen dan de voorziene hernieuwingstermijn. Je arts zal een nieuwe aanvraag opstellen met motivering waarom je sneller een nieuw mobiliteitshulpmiddel nodig hebt.
6. Ik ben niet gedomicilieerd in Vlaanderen, heb ik hier dan ook recht op?
Ook als je buiten Vlaanderen gedomicilieerd bent, heb je recht op een tegemoetkoming. Om deze aan te vragen, kan je gebruik maken van onderstaande documenten:
Indien jegedomicilieerd bent in Brussel en aangesloten bent bij de VSB, gebruik je de hierboven vermelde documenten.
Indien jegedomicilieerd bent in Brussel en aangesloten bent bij de Iriscare , gebruik je het Iriscare Medisch Voorschrift: NL of FR.
Indien jegedomicilieerd bent in Wallonië , gebruik je de Annexe 1 en Annexe 5 .
Meer informatie op de website van de Vlaamse sociale bescherming